Water testen

Het regelmatig testen van je aquariumwater is belangrijk en niet moeilijk. In de Visbeurs verkopen wij teststrips die in een minuut de belangrijkste waterwaarden zichtbaar maken. Dit geeft een prima indicatie, maar soms is het nodig om een bepaalde waarde exact te weten. Hier zijn verschillende testen voor beschikbaar waarmee je heel nauwkeurig bijvoorbeeld de Ph en de KH kunt vaststellen. Het is zeker aan te bevelen om bepaalde testen ‘in huis’ te hebben, bijvoorbeeld als er onverwacht vissen of garnalen doodgaan of zich vreemd gedragen. Je aquarium water kun je ook laten testen in de visbeurs. Als je het water van je aquarium wilt laten testen, neem dan een afsluitbaar potje en vul deze helemaal met water en sluit deze onderwater af!

De belangrijkste  waterwaarden zijn:

  1. Nitriet (NO2)waarde geeft een indicatie hoe de bacterie-cultuur in je aquarium is. Deze is belangrijk om te meten bij een nieuw opgezet aquarium. Wanneer deze waarde te hoog is zal er vissterfte zijn en zullen de medewerkers geen levende haven meegeven.
  2. Ph waarde is belangrijk voor de plantengroei. De meeste planten zullen groeien bij een neutrale Ph (7.0) Is de Ph te hoog of te laag zal dat een effect hebben op je plantengroei. Dit is niet het hele verhaal een ander belangrijke factor is KH oftewel de carbonaat hardheid.
  3. Carbonaat hardheid (KH). Deze waarde wordt ook wel de tijdelijke hardheid genoemd. Ook wordt wel gesproken van het zuurbindende vermogen. Samen met de Ph geeft het aan hoeveel CO2 in het water is opgelost
  4. Fosfaat (PO4) en Nitraat (CO3) waarde. Heb je last van blauwe alg dan is het raadzaam om deze waarden te laten testen (zie Redfield ratio)

 

Bekeken 41 total views