Een gezond aquarium begint bij schoon en gebalanceerd water. Gelukkig is het testen van je aquariumwater helemaal niet moeilijk, en het kan je veel gedoe besparen! Bij de Visbeurs hebben we handige teststrips die binnen een minuut de belangrijkste waterwaarden laten zien. Ze geven een goede indicatie, maar als je een precieze meting nodig hebt – bijvoorbeeld van de pH of KH – zijn er ook meer gespecialiseerde tests beschikbaar.
Het is slim om altijd een paar van die testen in huis te hebben. Stel je voor: je vissen of garnalen gedragen zich ineens raar, of er gaat onverwacht iets dood. Met een test bij de hand kun je meteen de oorzaak opsporen. En geen zorgen als je het zelf niet precies weet; wij helpen je graag bij de Visbeurs. Neem een afsluitbaar potje mee, vul het helemaal met water (onder water afsluiten om luchtbellen te vermijden) en wij testen het voor je!
De belangrijkste waterwaarden
Laten we even in vogelvlucht door de belangrijkste waarden gaan:
- Nitriet (NO₂)
- Waarom het belangrijk is: Dit geeft aan hoe goed de bacteriecultuur in je aquarium en filter werkt. Vooral in een nieuw aquarium kan nitriet snel te hoog worden, omdat dan het filter nog niet optimaal werkt, en dat is slecht nieuws voor je vissen. Bij te hoge waarden geven we geen nieuwe vissen mee – want we willen niet dat ze meteen in de problemen komen.
- pH-waarde
- Waarom het belangrijk is: Een neutrale pH (rond 7.0) is ideaal voor de meeste planten en vissen. Een te hoge of te lage pH kan de plantengroei remmen, of helemaal stoppen met groeien.
- Carbonaathardheid (KH)
- Waarom het belangrijk is: Dit wordt ook wel het zuurbindend vermogen genoemd. Samen met de pH bepaalt het hoeveel CO₂ er in het water zit – cruciaal voor gezonde planten en een stabiele waterchemie.Zie de onderstaandetabel.
- Waarom het belangrijk is: Dit wordt ook wel het zuurbindend vermogen genoemd. Samen met de pH bepaalt het hoeveel CO₂ er in het water zit – cruciaal voor gezonde planten en een stabiele waterchemie.Zie de onderstaandetabel.
- Fosfaat (PO₄) en nitraat (NO₃)
- Waarom het belangrijk is: Fosfaat en nitraat zijn voedingsstoffen, maar teveel ervan kan leiden tot algenproblemen, zoals blauwe alg.of andere alg soorten Als je daarmee te maken hebt, is het slim om deze waarden te laten testen. Tip: check de Redfield Ratio voor de juiste balans.
Extra tips voor een stressvrij aquarium
- Regelmatig testen loont: Door je waterwaarden bij te houden, voorkom je verrassingen.
- Bijstellen? Dat kan!: Als een waarde niet helemaal klopt, zijn er vaak eenvoudige middelen beschikbaar om dat op te lossen, zoals pH-verlagers of KH-verhogers.
- Vraag om advies: Kom je er niet uit? De medewerkers van de Visbeurs staan voor je klaar met tips en oplossingen.
Kortom, een gezond aquarium begint met weten wat er in het water gebeurt. Of je nu een beginner bent of al een ervaren aquariaan, regelmatig testen is dé sleutel tot een bloeiend onderwaterwereldje! 🌿🐠